Komisja oceniła ponad 250 potraw wystawionych przez 11 Kół Gospodyń Wiejskich w tym z Pyzówki. Z potraw przygotowanych przez nasze Gaździnki maksymalną ilość punktów otrzymały: Pyzowiańska zupa chlipiasta, grule z boczkiem, bulaste kluski napychane mięsem, sałata na maślance, sos z brukwi. Specjalną nagrodę „Diablika Potraw Regionalnych" przyznawana przez portal : www.potrawyregionalne.pl otrzymała nalewka z wiśni za największe kuszenie swoim smakiem. Organizatorzy pogratulowali Gaździnom z Pyzówki bardzo udanego debiutu i zapraszają na kolejne konkursy.
Koło Gospodyń Wiejskich z Pyzówki (12.07.2009)
Lista potraw :
- 1. Kwaśnica na żeberku
- 2. Pyzowiańska zupa chlipiasta
- 3. Grule z boczkiem
- 4. Baranina na kwaśnym mleku
- 5. Bulaste kluski napychane mięsem
- 6. Kiska z watry
- 7. Pierogi z grzybami i kapustą
- 8. Kluski scykane
- 9. Kapusta z grzybami
- 10. Sałata na maślance
- 11. Kapusta zasmażana
- 12. Smolec ze skwarkami
- 13. Ogórki od wściekłego bacy
- 14. Ogórki niedosolone
- 15. Oscypek
- 16. Ciasto kruche z jagodami
- 17. Wiatraki z moconego ciasta
- 18. Rogaliki krucho-drożdżowe
- 19. Herbata owocowo-ziołowa
- 20. Nalewka z Pigwy
- 21. Orzechówka
- 22. Nalewka z wiśni
- 23. Sos z brukwi
- 24. Moskole
- 25. Flaki
- 26. Golonko